Een postdoctorale opleiding is in Nederland toegankelijk voor afgestudeerden die hun doctoraal- of mastersdiploma aan een universiteit hebben behaald. Wanneer deze opleiding weer tot een mastertitel leidt, spreekt de wet van "postinitiële masteropleiding in het wetenschappelijk onderwijs".
Een postdoctorale opleiding duurt doorgaans een of twee jaar. Het kan een verdere specialisatie in het eigen vakgebied zijn, maar ook een op een specifiek beroep gerichte opleiding, zoals de universitaire lerarenopleiding of de opleiding tot registeraccountant.
In Vlaanderen hanteert men daarvoor de nieuwe benaming "MaNaMa" (master-na-master). Vóór de Bolognahervorming noemde men dit een "aanvullende licentie" of een postgraduaat, hoewel de officiële benaming was:"Voortgezette Academische Opleiding" en "Aanvullende Academische Opleiding".
Het begrip dient niet verward te worden met de zogeheten postdoc: dit is een tijdelijke aanstelling voor een onderzoeker met een doctorstitel. Daarnaast zijn er verscheidene opleidingen die weliswaar aan de definitie voldoen, maar doorgaans geen postdoctorale opleiding worden genoemd, zoals de opleiding tot wetenschappelijk onderzoeker, en medische specialisaties.
Meer kennis en informatie hierover kunt u verkrijgen tijdens de NIBAA masterclass design en branding en/of opleiding brand management en opleiding design management, opleiding reputatie management, cursus communicatie management, master brand management of opleiding merkmanagement in Utrecht. Thema's die hierin behandeld worden zijn: merkidentiteit, positionering, merk, strategie, marketing, brand identity, merkarchitectuur, branding, brand portfolio, merkmeerwaarde, merkwaardecreatie, design management, brand equity, brand building, internal branding, merkwaarden en diverse merkconcepten (www.nibaa.nl).